Home

About

Submit

Contact

 

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer

march 27, 2011

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
view 01

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
view02

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
view03

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
model

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
model

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
model

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
model

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
masterplan

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
standard plan

 

Goa Art Institute by Timo Bakowies and Vincent Bauer
section

 

Master graduation design
architecture students: Timo Bakowies and Vincent Bauer
from: Hochschule für Technik - Stuttgart, Germany
professor: Ursula Steinhilber and Renate Oelhaf
presentation: 02. 2010
locate: India
category: cultural/education

 

Design concept:

The initial design is derived from a traditional Indian science of construction, based on directional alignments, called vastu and the consideration of sustainability and ecological aspects. From the beginning  it became part of the design to make use of locally available materials, techniques and labour. Furthermore, it became a major part of the project to work with the Indian tradition of building, which is still to be found all over india, rather than importing and copy-pasting the western understanding of contemporary architecture and the way of design and construction into the site.

Location:

The site is located in the northern part of Goa, India, close to a village called Pernem. It is on top of a beautifull hilly area close to the coast and next to the Terekhol river.

Cubature and Orientation:

The basic shape of the university buildings is developed on the background of a mandala grid which divides a square into 9 by 9 smaller squares. The basic square is oriented rectangular on the north-south axis and scaled into the borders of the site, as big as possible,  but not exceeding the boundary. The developed cubatures are originated from the vastu tradition of orientation and construction and according to the exposed situation of the site, on top of a hill with amazing views, accordingly altered.
The bamboo constructed roof, which connects all four buildings to one campus unity works, depending on where needed, as shading and a rain protection element at the same time. Developed out of the hill it continues the contours and brings the structures and the environment/context together.
The reveal of the windows is angled/rotated according to the amount of direct sunlight that hits the particular area of the facade. This depends on the area being shaded by the bamboo roof and the general orientation. Thus, it is possible to avoid too much direct sunlight inside the building, but still get the view from inside out. In addition, the design of the facade changes its appearance like a gradient from more open to more closed.

Materials used:

Sustainable and ecological building includes, among other aspects, making use of locally available materials.  This enables  lower transporation expenses  and supports local labour.  The environment is being preserved at the same time.
The materials used at the Goa Art Institute are mainly Laterite, blocks cut out of the ground on site, and bamboo which is  found and cultured all over Goa and India.

<<< back

 

 

 

<<< back