Home

About

Submit

Contact

 

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London

by Michael Pfister

april 25, 2011

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
groundfloor

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
groundfloor

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
first floor

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
second floor

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
section

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
inside the factory building

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
outside the factory

 

Reuse of Industrial Building in Camberwell London by Michael Pfister
view on south london from the rooftop


Semester design
architecture student: Michael Pfister
from: ETH Zurich
professor: Tom Emerson
semester: autumn 2011
category:cultural building

 

Inspired by the notion of Bricolage described in “Wild Thinking” by Claude Levi-Strauss, the central theme in this semester was working with the real material, with the material available, and the existing structure.

The project is located on a deprived industrial site located in the district Camberwell in London. The old Carpentry factory is an accumulation of old storehouses, working spaces and one very long and narrow three-storey factory building, which is still in use as a carpentry. Our task was to make an intervention that would enhance the public use of this deprived site, aiming towards a use by artists and other cultural events in general.

My own approach was based on the intense and busy working atmosphere inside the big factory building on one hand, and the vast and extensive view on the city from the rooftop. The routing system of the factory was also quite problematic regarding the length of the building, as it only has one very small staircase. I wanted to keep the production-oriented quality as it is, by inserting a vertically alligned sequence of exhibition spaces, functioning as an additional staircase to the buidling. This sequence starts on the ground floor and goes up to the roof, where I placed a new cafe. The vertical connectedness is enhanced by cutouts from the ceilings in the exhibiton spaces.

<<< back

 

 

 

<<< back