Home

About

Submit

Contact

 

 

Technical Museum - Cement Factory Reconversion

by Laurian Ghinitoiu

May 21, 2011

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

Technical Museum - Cement Factory Reconversion by Laurian Ghinitoiu

 

 

Graduation Design
Architecture student: Laurian Ghinitoiu
University: The „Gheorghe Asachi” Technical University of Iasi, Romania
Professor: Virgiliu Onofrei
Time: 07/2010
Category: cultural building

 

Reasons for choosing the site.
There are personal reasons I chose this plant to reconvert. One reason would be that my grandfather participated at its construction in the 50s, then until its closing in 1980 he swallowed that dust everyday. Also in 1980 another factory was opened at 5km away, more productive. My father has been working since then for the automation of this factory. During these years they have found new technologies to reduce dust emissions. Being born in Bicaz and being marked by these structures, and going almost every week for 10-15 years in the area, I thought it should be a warning sign. So after 2 rounds of 30 years, after two generations with different objectives, the plant could gain a new role, a cultural role. The major  functions will be a technical museum, a part of ecological research and a green park connected by a pedestrian with Bicaz city, located 1km from the site. The park is dedicated primarily to Bicaz city residents, many of whom were resettled there from Bistrita valley before the completion of the dam.

Reasons for choosing the design theme.
By studying the area, we can say that Neamt county developed a lot in terms of tourism and  will continue this development, which would provide a large flow of tourists, potential visitors of the museum. Another important element is the ecological character of the area. After the pollution has increased continuously, until the closing of the factory, a period of 30 years  followed and therefore a gradual decrease of the polluting factors took place. This research hurries up the process of transition from "gray" (caused by cement dust) to "green."

Concept.
The plant and the dam are two very important elements and are closely linked. The dam  exists just because the factory was build and the factory has been built due to the designed lake and the default barrier. The concept is linked to these two elements and along the events:
-Factory-realization
-Dam-raising
-Aisle-flooding Bistrita (resettlement of 220 households)
The three events materialized in the plant by placing a layer of water at the rate ± 0.00 and at the rate -5.00 a green layer. This green layer is larger on the outside and also includes a series of interior court yards inside

Composition. Functional.
The museum and research elements occupies most of the principal existing item (the hall of raw materials – 382/26/28m). They are separated by a linear element: representing a physical limit (the dam) and a temporal limit (year 2010). This time the transition from old to new, from industrial to ecology is made through ecological research.

The entry was made through a small square, partially covered by a volume that connects the two groups of silos with a restaurant and exhibition role. The restaurant is for the people in transit and can be accessed directly from the square. In this way a gateway to this world has been created. The entrance direction is seeking the chimneys, which are the highest elements (over 50m). Being separated from the rest of the structures by the park, the chimneys receive a more important role – they  manage to balance the horizontality of the hall.

From the entrance on the right side it opens the perspective of the leisure area at the rate -5.00 communicating outside to the park. Also in the right side is the auditorium that can be accessed via a ramp. The volume that contains the auditorium structure is suspended from the beams, which were hanging cranes in the past.

The exhibition area consists of four opaque volumes which are zenith illuminated. They are accessed via ramps hanged  outside the volumes. The connection between the volumes can be done through walkways. A metal shell (with a range of different sized holes) dress the ramps, creating tension and curiosity. Another exhibition area is created in silos. In the group of 12 silos (9m in diameter) are shown the positive effects of industrialization and the direction of exhibition is  going up. When you get on the horizontal   volume you can admire the view. The downward direction is achieved through the other four silos (12m diameter) and mentions the negative effects. The descent is made through a spiral glass tube.

Conclusion
The main idea of the project is the return to the beginnings, people should try to solve the problems that resulted during the long period of pollution. The greening should compensate at same speed the effects of industrialization and pollution of the environment

PPS Presentation
http://portal.sliderocket.com/AOUAB/Laurian-Ghinitoiu-Cement-plant-reconversion

 

submitted on Tues. May 17, 2011

 

<<< back

 

 

 

<<< back

 Archiable - the platform for architecture student