Home

About

Submit

Contact

 

 

JAVALON - JAVA Local Opera Network,

New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald

Aug 15, 2011

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Situation Amsterdam Noord, Inland Lake HETIJ, Java-Eiland

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald Promenade Impressionistic Unrolling

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
SitePlan Java-Eiland - JAVALON Opera House

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald

FloorPlan Plinth - 2nd Hall, Sub-Stage, Orchestra-Area, Coulisse-Storage, Parking

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
FloorPlan Ground Level - Foyer, Main-Hall, Main-Stage, Side-Stages, Rear-Stage, Actors-Entrance, Ballet

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
FloorPLan 1st Floor - Main Hall 1st Tier, Actors Foyer- and Changing Area

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
FloorPlan 2nd Floor - Main Hall Balcony, Administration, Technical Areas, Sky-Bar

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald Elevation South-Face, Promenade

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Longitudinal Section, Direction North

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald

Elevation North-Face, Concept-Face

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Perspektive Noordwal, Inland Lake HETIJ

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Technical Sketch, Concept, Volume-Philosophy

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Physical Model - South-Face

JJAVALON - JAVA Local Opera Network,New Amsterdam Opera House by Costa Krautwald
Physical Model - North-Face

 

JAVALON – New Amsterdam Opera House
Java Local Opera Network

Topic of my degree dissertation was, to develop an opera house in the Netherlands’ capital Amsterdam.
The current ‘Nederlandse Opera’ is meant to be Amsterdam’s Opera House, but further more it is also Amsterdam’s Town Hall, which shows the necessity of a new opera house especially edited for its functions and to give the Netherlands’ State Ballet a permanent exclusive pedestal.

Location is the cape-area of a wide spreading artificial island ‘Java Eiland’ amongst the inland lake ‘HETIJ’ in Amsterdam’s north.
During its existence ‘Java Eiland’ ran through several functions. Originally planed to be the landing zone for the Netherlands’ Steamboat Navy it turned into an artist city department in the 60’s, followed by a concept transforming the whole island, except of the cape-area, into living-structure - realized in the 80’s. Referring to its artistic past the New Amsterdam Opera House ‘JAVALON’ should take place in that situation to urbanize the island via culture, venue and infrastructure.

The building itself is an interlay between the plinth and the main volume, where the 2.5 km long promenade of ‘Java Eiland’ is leading into the resulting space between the artificial landscape and the main volume. Once the visitant passed that point of compression, he’s going to be released to the platform at the cape, where he enters the foyer and opera hall - building-visitant-interaction at ‘Neuralgic Point’ >sketch-drawing

The other half of the building on the opposite side (>opera plaza) consists of the so called ‘daily functions’: café, restaurant, actors-area, ballet, orchestra and administration, to form an urban-plaza in combination with the existing ‘kinder-garden’ and apartment building.

The common appearance of a building and its plinth is switched in that way, that the plinth is solved into non-massive horizontal slices (e.g. parking decks) and the main volume appears massive, partially double-curved. Beside the natural stone ground-finish of the landscape, the main volume is covered with titanium sheets à la Gehry – to follow the double-curved parts of the volume. An other feature of the material is to reflect permanent its different surrounding-conditions to allegorize built water /fog and cloud and let the volume merge with the area.


Graduation Design
Architecture student: Costa Krautwald
University: University Of Applied Science Wiesbaden, Germany
Semester: Summer-Term 2011
Category: cultural building

submitted on 2011.08.14

<<< back

 

<<< back

 Archiable - the platform for architecture student